Marketing, online influencers en nieuwe media

Online veiligheid

Bij iedere webwinkel die bezocht wordt is het tegenwoordig normaal om een account aan te maken. Soms is het zelfs onmogelijk om een bestelling te plaatsen zonder de eigen persoonlijke informatie door te geven. Maar is deze overdracht wel altijd even veilig en verstandig?

Surf jij online veilig?

Bron: Wikipedia

Https controleren

Er zijn verschillende manieren om in de browser te zien of de gegevens die ingetypt worden via een beveiligde verbinding worden gehouden. Iedere internetbrowser heeft hier een eigen systeem voor.

Firefox

Zo toont de browser Firefox voorin de adresbalk een slotje, net voor de url van de webpagina die op dat moment wordt bezocht. Als dit slotje intact is en er staat “https” vooraan de url, is er sprake van een beveiligde verbinding. Daarnaast biedt Firefox een aantal uitbreidingen of add-ons die bijdragen aan een hogere veiligheid online.

Internet Explorer

In de laatste versie van Internet Explorer, IE9, richt zich op het waarschuwen van internetgebruikers wanneer zij een mogelijk schadelijke webpagina bezoeken. Ze doen dit op basis van de reputatie van de pagina. Daarnaast geeft ook Internet Explorer duidelijk in de adresbalk aan of de gegevens via een beveiligde verbinding worden verstuurd. Dit is te zien aan de “https” en een geel hangslot.

Veilig of niet? Bron: Microsoft

Veilig of niet?
Bron: Microsoft

Google Chrome

Is je mac veilig?

Is je mac veilig?
Bron: computertotaal.nl

Net zoals de vorige twee browsers zorgt ook Google Chrome ervoor dat haar klanten veilig op het internet kunnen surfen. Het gebruik van een slotje en uiteraard “https” is ook bij deze browser bekend. Daarnaast biedt Google Chrome een extra beveiliging tegen phishing en malware door gebruik te maken van waarschuwingspagina’s.
Daarnaast is er sprake van Sandboxing. Dit systeem zorgt voor een extra beveiligde laag tegen webpagina’s die ongevraagd programma’s op de computer willen installeren.

Welke browser er ook gebruikt wordt en hoeveel beveiliging er ook toegevoegd wordt, het blijft altijd van belang dat mensen zelf goed kijken naar hun online veiligheid. De browsers doen hun best, maar internetcriminelen zijn vindingrijk en proberen waar ze maar kunnen toch een gat in de beveiliging te vinden.